27-03-12

Adeps ,wandeling Laloux

Trouwe bezoekers van ardennengenot weten ondertussen dat we wandelkaarten gebruiken op onze wandeltochten en dat het steeds bewegwijzerde routes van de kaarten zijn die we online zetten.In het verleden hebben we ook wel eens clubwandelingen van federatie uit wallonie meegestapt dat zijn net zoals in vlaanderen wandelclubs aangesloten bij een overkoepelende federatie ,in ons geval FFBMP http://www.ffbmp.be/WEBSITE/BEFR/07/Marches03.php. Een andere mogelijkheid om deel te nemen aan georganiseerde wandeltochten is ADEPS,zeg maar het bloso van wallonie.Onder de benaming points verts kan je gratis na inschrijving deelnemen en vrij ,op eigen tempo wandelen langs vooraf aangeduide routes.Vrije keuze tussen 5,10,15 of 20 km ,die worden weergegeven door gekleurde pijlen.Deze afpijling is slechts één dag aanwezig dus je kan de tocht enkel op de aangekondigde dag maken.

 

P3250008.JPG

Zoals je ziet wordt soms ook gebruik gemaakt van bestaande wandelingen(bovenste bordje) Hier zie je een splitsing waar de 5 km rechts moet en de andere afstanden  naar links verder gaan,simpelder kan niet en verloren lopen is onmogelijk.Nog een voordeel is dat er steeds wel iemand voor of achter je is terwijl op gewone wandelingen van de kaart soms de ganse tocht geen mens in de buurt loopt.

Deze wandelingen die wij zelf adepskes noemen worden elke zondag op diverse plaatsen georganiseerd.Meestal kan je tussen 8 uur en 14 uur vertrekken .

Inschrijven hoeft niet echt maar de organisatie vind het belangrijk te weten hoeveel deelnemers en welke afstanden deze afleggen.Je vraagt gewoon bv.10kilometer en je krijgt en geel bonnetje mee en dat is tevens de pijlkleur die je moet volgen.Je kan ook lid worden voor 1 euro en wandelaars van clubs in vlaanderen kunnen ook hun boekje laten afstempelen.Het kalenderboekje met alle wandelingen is ook voor 1euro te verkrijgen aan de start of terug te vinden op de  website van Adeps.Meestal is er mogelijkheid aan de start iets te drinken of naar het toilet te gaan In vele gevallen is er ook een BBQ.Onderweg is niet altijd iets voorzien ,dus zorg dat je drinken en iets te eten bij je hebt.

Afgelopen zondag stapten wij alvast mee op een wandeling van Adeps en tonen  graag enkele foto's.

 

P3250002.JPG

De wandeling vertrok te Laloux -Rochefort .Net als in vlaanderen vind je in de buurt van de start al bordjes richting inschrijving.

 

P3250003.JPG

Enkele honderden deelnemers  hadden zich om 11 uur al ingeschreven mede ook door het goede weer kwamen zelfs in de namiddag nog veel wandelliefhebbers toe.

 

P3250005.JPG

Al vanaf de start ging de tocht verder langs goed begaanbare wegen temidden van de natuur.

 

P3250007.JPG

Veelal door bossen maar ook af en toe even een opening om de omgeving te kunnen bewonderen.

 

P3250010.JPG

Door het ontbreken van bladeren aan de boom krijg je een tamelijk vrij zicht door het bos en dat geeft een speciale ervaring.

 

P3250011.JPG

Hier zie je de aanduiding voor de 15 en 20 kilometer en je zal merken dat niet steeds gebruik is gemaakt van bestaande wegen.Op deze manier kan je veilig door de bossen gaan langs plekjes waar je normaal niet kan en mag komen.

 

P3250013.JPG

Voor wandelliefhebbers die een weekend of zoals met pasen een verlengd weekend in de ardennen vertoeven is dit volgens ons de ideale manier om op stap te gaan en mits enkele kilometers met de wagen te rijden vind je vast en zeker wel een wandeling in de buurt van je verblijplaats.

Meer weten ? http://www.adeps.be/index.asp?m=pv

 

P3250015.JPG

Op paaszondag zijn er 11 wandelingen en op paasmaandag 13 Bekijk even de kalender op de site van Adeps onderaan hun website en vul de datum in van je wandelzondag.Nu heb je alle troeven in de hand om een geslaagde wandeling te beleven zonder veel opzoek en uitstippel werk.We hopen op deze manier bij te dragen tot een aangenaam ardennenverblijf en hopen een nuttige wandeltip te hebben meegegeven.

 

Veel wandelplezier

Erik en Marina

14:01 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

22-03-12

Jenneret (Durbuy)

De plaatsnaam Jenneret zal zeker nog geen belletje doen rinkelen maar Durbuy klinkt des te luider.Jenneret bereik je het makkelijkste als je vanuit Durbuy vertrekt richting Tohogne langs de N813 en vervolgens de N814 .Er wacht een prachtige wandeling langs meestal goed begaanbare wegen met wel her en der een beetje helling maar ja voor de ardennen is dat nu eenmaal zo.Klimmen en dalen maar wetende dat je vanaf de hoogste punten een prachtig verzicht krijgt.

P4250522.JPG

De wagen laat je best achter aan de kerk en het is ook op deze plaats dat de wandeling start                                                                                              

P4250523.JPGP4250524.JPG

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling heeft als herkenning een groene ruit en loopt over een afstand van ongeveer 12 kilometer

 

P4250527.JPG

Het eerste stuk loopt veelal via de gewone autoweg maar van verkeer is zo goed als geen sprake.Hou steeds links aan zodat je eventueel verkeer naar je toe ziet komen maar wij ervaarden hier toch meestal verkeersarme wegen.

 

P4250528.JPG

Liefhebbers van  enkel boswandelingen moeten we deze tocht ontraden want bos en boswegen zijn zogoed als afwezig op dit parcours maar wie graag geniet van rust en prachtige omgeving zijn zeker op weg voor een geslaagde trip.

 

P4250536.JPG

Van Jenneret gaat de weg naar Bende waar je linksaf richting Oneux volgt.Daar steek je de N638 over en wat verder het waterloopje  Le Neblon

P4250535.JPGP4250534.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

P4250537.JPGOp deze wandeling kom je ook regelmatig een bankje tegen waar je dan even kunt uitrusten en eventueel een meegebrachte lunch kunt nuttigen en zoals je kan zien is er ook aan een vuilbakje gedacht.Het valt echter op dat dan nog steeds mensen hun resten gewoon wegwerpen op de grond.Doe dat niet en hou de natuur proper voor wie na je komt ,de voorzieningen zijn er dus maak er gebruik van.Net voor Oneux wandel je even tussen de bomen en een ervaren wandelaar zal wel begrijpen dat de schaduw op een warme zomerdag echt wel eens deugd kan doen.

 

 

P4250539.JPG

Het dorpje laten we al snel achter ons en ook dan volgen we langs goed begaanbare wegen het traject dat ondertussen al voor 3/4 achter ons ligt.

Na het kruisen van de N814 verlaat je wat verder de weg ............

P4250545.JPG...........om wat later dit bospad te volgen.Alvorens je Jenneret weer binnenkomt wacht nog wel een helling

 

P4250547.JPG

en wat later kan je naast het beeld via de trappen of wat verder via de gewone weg de kerk en de parking van de startplaats bereiken

Een mooie tocht die voor wie lange afstand wil stappen ook nog via verbindingswegen met andere wandelroutes kan gecombineerd worden.

1 Deze en nog veel meer wandelingen in de buurt van Durbuy kan je terugvinden op deze kaart en kan je kopen voor een zacht prijsje. Aanschaffen bij het info kantoor te durbuy of bestellen bij; 

 Maison du tourisme  http://www.ourthe-et-aisne.be/nl/form/form.php ,

waar ook nog andere kaarten van de provincie Luxemburg te verkrijgen zijn waarvan wij op ardennengenot wandelverslagen van online hebben gepost.Zo ook de Kaart van Erezée en Hotton allemaal kaarten met tientallen bewegwijzerde wandelroutes die honderden kilometer prachtige natuuruitstappen laten beleven.

Veel wandelplezier en graag tot een volgende........

Erik en Marina

14:15 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-12

Odeigne -Manhay

 

P8010802.JPG

shop-c2.jpgOdeigne is een deelgemeente van Manhay gelegen in de provincie Luxemburg (B)Deze wandeling (Tour de Crahay) kreeg het nummer 26 en is verder herkenbaar aan het groene kruis.De route is  terug te vinden op de hiernaast afgebeelde kaart die je kan verkrijgen in de info kantoortjes Syndicat d'inisiative te Manhay en Erezée of te bestellen  http://www.ourthe-et-aisne.be/nl/form/form.php De wandelingen in deze streek laten je vertoeven in de natuur met veel bossen en prachtige verzichten .We raden aan goede wandelschoenen en drinken te voorzien op je tocht want men komt maar zelden een terrasje tegen en niet alle paden zijn evengoed begaanbaar.

P8010808.JPG

Een overzichtkaartje vind je net buiten  het centrum van Odeigne en de afstand is om en bij de 10 kilometer maar je kan starten op het kruispunt van het dorp.Volg gewoon de pijltjes met het groene kruis trouwens inn het begin moet je wel een stukje van de autoweg blijven volgen

 

P8010809.JPG

Al van bij de start kan je genieten van het uitzicht over deze prachtige streek.We bevinden ons steeds op een 500 meter boven de zeespiegel en regelmatig moet je rekening houden met klimmen en dalen.Net voor de N30 moet je linksaf

 

P8010812.JPG

en je zal langzaam maar zeker de bewoonde wereld verlaten en één worden met de natuur.Hier verlaat je de asfaltweg en vervolgt de route langs bos en zandweg richting Oster.

 

P8010814.JPG

P8010816.JPGNa hevige regen zou het hier wel wat modderig kunnen worden maar dan heb je nog steeds de mogelijkheid om langs de kant naast de weg te lopen .Het is ons nog nooit overkomen dat we moesten terugdraaien omdat het onmogelijk was de weg te vervolgen maar wij stappen meestal van april tot november en kunnen ons best voorstellen dat het

P8010813.JPGtijdens winter en voorjaar heel wat drassiger kan zijn.voorbeeld is dit stukje waar zoals je ziet een stuk gekapt is en de werktuigen laten diepe sporen achter.

Ook hier is het belangrijk dat je een wandelkaart bij hebt want de boom met het pijltje waren niet meer aanwezig.We kunnen enkel meegeven dat wanneer je meer dan 10 minuten geen pijltje meer vind beter even terug gaat kijken of je niet ergens moest afslaan.

P8010820.JPG

Na een uurtje boswandeling is Oster in aantocht

 

P8010822.JPG

Een gezellig pleintje en een bankje om een boterham te eten en even uit te blazen vonden we wel ,een café niet.

Je kan stellen dat je hier al over halverwege bent en dat het laatste stuk vooral langs de gewone weg verder gaat.Enkel het laatste stuk richting Freyneux maken we even een lus.

 

P8010827.JPG

Wie dan om één of andere reden de wandeling wil onderbreken blijft gewoon de asfaltweg volgen richting Odeigne i.p.v rechts richting freyneux af te slaan en wat verder de zandweg te volgen.

P8010829.JPGOok hier weer rust en prachtige verzichten

 

P8010830.JPG

Gelukkig is er een brug voorzien en eens daarover gestapt kom je wat verder alweer op de baan naar Odeigne en voor je het beseft ben je weer bij het begin van deze prachtige wandelrouten.Een wandeling die geen te hoge moeilijkheidsgraad heeft maar alweer jammer genoeg niet voor rolstoelgebruikers geschikt is Voor wie geregeld een wandeling maakt is dit zeker een aanrader als gezinswandeling.

P8010810.JPG

Zelf hebben we deze kaart nog maar net in ons bezit al kennen we de streek wel want we bevinden ons hier niet zover van onze thuisbasis ,toch moeten we deze streek nog verder verkennen om een algemene indruk te kunnen stellen.Wandeling nr;12 die hebben we al wel gedaan te Fanzel en daar geven we binnenkort wel een verslagje van op ardennengenot.We denken nog veel plezier aan deze kaart te beleven en willen onze ervaringen in de toekomst zeker meegeven.We vernemen alvast graag jullie ervaring ,laat maar iets weten ....

Groetjes en veel wandelplezier

Erik en Marina

15:50 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-03-12

Nisramont (blanche pierre ) nr. 2

 

Nisramont zal voor vele ardennenliefhebbers bekend in de oren klinken en meteen de link maken met de prachtige omloop rondom het stuuwmeer.Een beschrijving met afbeeldingen vind je in ons archief onder "Nisramont barrage".De wandeling die we nu beschrijven kreeg de naam'Blanche pierre' een tochtje van 7 kilometer dat verkeerdelijk(zo vinden wij althans)op de kaart beschreven staat als gemakkelijke wandeling.Wij ervaarden een redelijk moeilijke klim het moment na het brugje en willen daarvoor waarschuwen voor de minder ervaren wandelaar.

Het vertrek is aan de kapel te Nisramont

PA010969.JPG

 

Nog even ter verduidelijking van de locatie voegen we er een kaartje bij

 

 

Deze wandeling vind je terug op de wandelkaart van Ortho en kreeg het nummer 2 en als aanduiding een blauw kruis als herkenning mee.

De wandelkaarten vind je terug bij de plaatselijke infokantoren

http://www.belgie-toerisme.be/informations/gemeenten___la...

PA010970.JPGOok hier heb je de mogelijkheid om verschillende tochten samen te brengen tot één grote wandeling Deze kunstige boomstam wilden we ook graag in beeld brengen

PA010971.JPG

 

 

 

Bekijk het als een herkenningspunt al kunnen we niet garanderen dat de eigenaars dit eeuwig laten staan.Toch wel prachtig gemaakt ,trouwens de ganse tuin was mooi en mag best wel in de kijker staan.

Vanaf dit stuk gaat het nog een tijd langs verharde weg tot we het dorp een eindje verlaten hebben.Van zware klim alsnog geen sprake ,trouwens we zullen langzaam afdalen richting Ourthe.

PA010973.JPG

Genieten van het prachtige verzicht richting Le Herou en de Belvédère

PA010974.JPG

Deze foto ter info omdat hier geen wegaanduiding aanwezig is,hier moet je dus naar rechts om wat verder de afdaling te volgen

 

PA010976.JPG

Hier loopt het pad verder door het gras en zal later samenvloeien met de wandeling rond het meer.

 

PA010980.JPG

45 minuten na het vertrekpunt kwamen we beneden aan bij dit brugje dat we overstaken en aan de overkant wachtte het  klimwerk ,let wel op dat je aan de overkant links aanhoud en niet rechtvoor naar boven gaat want ook hier is het even niet zo duidelijk aangegeven.Wanneer je denkt boven te zijn wachten nog wel enkele ups en downs maar al bij al valt het wel mee.Hier stap je dus een stukje mee met de omloop van de barrage

PA010985.JPG

De beloning voor je inspanning is een prachtig uitzichtpunt ,hopelijk heb je een kijker bij want het is prachtig en rustgevend.Daarna volgt een afwisseling van klimmen en dalen in de nabijheid van de rivier te midden van de natuur.

 

PA010990.JPG

Na 2 uur stappen is het dorpje weer in zicht en bevinden we ons weer in de bewoonde wereld.

 

PA010991.JPG

Of de opgegeven afstand juist is kunnen we moeilijk controleren omdat tijdens klimmen en dalen een stappenteller een langere afstand dan de werkelijke aangeeft.Onze tijd was 2.30 uur de afstand 7 kilometer en gezien we ook genieten van de omgeving zijn er de nodig halte geweest en kan 7 kilometer wel de afstand zijn.Dit is een mooie wandeling met veel afwisseling en natuur maar de onervaren wandelaar willen we toch nogmaals waarschuwen voor de  minder gemakkelijk stukken .Een wandelstok kan prima helpen en meer zekerheid geven en vooral goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.Verder een GSM en het wandelkaartje van de streek en enkele flesjes water dragen bij tot een geslaagde en zorgeloze wandeling

veel wandelgenot;

Erik en Marina

16:08 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |