24-05-12

Masbourg

Net zoals in vlaanderen kan je ook in Wallonie op stap met wandelclubs aangesloten bij een federatie.

afgelopen weekend waren we op stap met de MARCHEURS DE LA MASBLETTE te Masbourg (deelgemeente van Nassogne-LUX-)gelegen aan het zijriviertje van de lomme ,de Masblette.

P5190110.JPG

De werkwijze is net hetzelfde als in vlaanderen,je gaat gewoon inschrijven en betaald je startgeld (ong.1eur)je kiest uit de verschillend afstanden en volgt de gekozen weg.Ook hier zijn controleposten onderweg en ben je verzekerd bij ongevallen.Na de wandeling kan je ook hier je wandelboekje laten afstempelen en worden gegevens verzonden naar de andere federaties zodat jou club weet waar haar leden stappen.

P5190103.JPG

zicht op de start

Ook niet leden van een club kunnen op dezelfde manier inschrijven en zo ook deelnemen aan een georganiseerde wandeltocht en genieten zo ook van uitgewerkte wandelroutes in de ardennen.Meestal gaat die wandeling door op zondag maar soms ook zaterdag en enkele ook in de midweek.Uitgebreidere info vind je op de site van de federatie en in de wandelkalenders zoals de Marching en op de site van de waalse federatie waar je ook de papieren kalender kan bestellen maar meestal kan je die ook aan de start verkrijgen.

 

P5190104.JPG

we tonen graag enkele foto's van de wandeltocht te Masbourg,een wandeling die jaarlijks rond de zelfde data plaatsvind.

 

P5190109.JPG 

Het is een mooie omgeving waar natuur de bovenhand heeft en we kunnen deze alvast aanraden aan ervaren stappers.

 

P5190111.JPG

Wel ééntje met enorme hoogteverschillen m.a.w.mooi maar een vermoeiend parcours.Deze wandelhappening was zowel op zat. als zondag en de afstandskeuze van 6-12-25 ...tot wel 70 kilometer.Wij vonden de 12 al voldoende maar na aankomst hebben we voorgenomen de volgende keer terug te komen voor een langere afstand want het is echt een prachtige streek.

 

P5190142.JPG

Natuurlijk vind je er ook bewegwijzerde wandelpaden van uiteenlopende afstanden maar daarvoor verwijzen we naar de plaatselijke toerisme kantoren of via volgen de link , http://www.opt.be/informations/gemeenten___nassogne/nl/C/... 
 
 
die je zeker verder op weg zal helpen.

P5190120.JPG

Prachtige verzichten vergezellen via de dorpen Lesterny en Grupont .

P5190124.JPG

de wandelclubs maken soms wel gebruik van bestaande routes maar krijgen ook regelmatig toegang tot gebieden die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn zodat de wandelaar ten volle kan genieten van ongerepte natuur en zo ook op de mooiste plekjes kan geraken.

P5190131.JPG

P5190140.JPG

Wij blikken alvast terug op een geslaagde wandeling en hopen via deze weg een goede wandeltip te hebben meegegeven  die vooral de leek in wandelland een stapje verder heeft gezet naar een verdere ontdekking van de natuur in de ardennen
Interesse in deelname ;Kijk dan alvast op de site van de federatie
 
Veel wandelplezier
Erik en Marina

 

10:03 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-12

Heyd

Heyd is een deelgemeente (dorpje)van Durbuy maar heeft wel een eigen karakter.Het zijn slechts enkele straatjes en die vormen ook de dorpskern gelegen tussen toch wel steile hellingen gelegen  aan de Aisne.Een mooie omgevingen en ook in de de buurt van Weris bekend van de dolmen die ook vanuit deze streek via wandelroutes bereikbaar zijn.

P5170091.JPG

Een prachtig zicht op de steengroef "la Préalle"die vanaf diverse plaatsen rondom het dorp onmiddellijk in de kijker valt.Even vermelden dat het hier niet over een bewegwijzerde wandeling gaat maar een wandeling in org.  van Adeps.

 

P5170096.JPG

Toch ter verduidelijking deze wandelbordjes om te verzekeren van het bestaan van wandelwegen die leiden naar bekende plaatsen zoals de dolmen en het duivelsbed en waarvan kaarten in de infokantoren te verkrijgen zijn.Via deze willen wij nogmaals kennis geven over de mogelijkheid voor ieder om de ardennen te verkennen via georganiseerde wandelingen zoals deze van Adeps die voor ieder toegankelijk zijn .Elke zondag vind je op diverse punten in wallonie uitgestippelde wandelingen met verschillende afstands mogelijkheden en die je naar de mooiste plekjes van de streek brengen.

 

P5170095.JPG

Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de natuur te verkennen en toch niet te verdwalen ,met het voordeel dat je ook de afstand vooraf kunt kiezen en je ook niet echt alleen maar wel op eigen tempo kunt wandelen.

De wandel-jaar-kalender kan je voor één euro aanschaffen aan de start maar je kan ook op de site van Adeps de kalender raadplegen.

 

P5170101.JPG

Onder de benaming "groene punt" vind je in de kalender vast wel een wandeling in de buurt van je verblijfplaats.

http://www.adeps.be/index.asp?m=pv_search.

Ga gerust eens een keertje mee op stap en maak een keuze van de afstand.

P3250008.JPG

foto hierboven genomen op andere locatie.Dit is ter info van de herkenning afstanden (kleur afstand)

De kleurkode is verbonden aan een vaste afstand ,dus volg je hier de blauwe pijl dan volg je de weg naar rechts over een afstand van 5 km. geel,oranje en rood gaat naar links.Groene pijlen volgen een gezamelijke route tot er ergens opnieuw een kleuraanduiding is ,dan volg je gewoon de gekozen(kleur)afstand.

http://www.adeps.be/index.asp 

Adeps wandelingen zijn enkel op zon en Feestdagen

veel wandelplezier

Erik en Marina

 

09:43 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-12

Buisson - Ortho

Voor de derde maal bevinden we ons in deze streek van Ortho op enkel kilometers van La-Roche (prov.Lux)waar in een prachtige omgeving enkele korte maar mooie wandelroute aangeven zijn(zie ook in ons archief 'Ortho en Nisramont(blanche pierre)'twee mooie wandelingen in dezelfde streek en van de zelfde wandelkaart.Deze wandeling is ook een korte op zeer goed begaanbare wegen en perfect als gezinswandeling en loopt over een afstand van 6 kilometer.Alle wandelingen in deze streek kan je samenvoegen tot één of meerdere grote wandeltochten mits je gebruik maakt van de kaart.

 

P8150837.JPG

 

P8150836.JPG

 

Het begin van deze wandeling vind je aan de kerk van Buisson waar voldoende parkeerplaats is voorzien en de wegaanduiding is een blauwe rechthoek. De wegbewijzering is goed aangebracht en voldoende en op een klein stukje na overal toegankelijk met een kinderwagen.Enkel een klein stukje in het bos is na regen drassig en moet men even tussen de bomen een weg banen naast de gewone route.

 

P8150838.JPGP8150839.JPG

Ook qua hoogte en laagte -niveau moet je hier niet teveel problemen verwachten vandaar dat we dit aanzien als een geschikte tocht voor beginners die voor het eerst kennis maken met wandelingen aangeduid op kaart.Hierboven zie je de weg die zacht klimmend vertrekt vanaf de kerk en eigenlijk is dat zowat het hoogte verschil van deze tocht.

 

P8150842.JPG

Neem vooral rustig de tijd en geniet van het prachtige panorama ,de rust en de natuurzuivere lucht die eigen is aan deze streek.

 

P8150845.JPG

op dit punt moet je normaal links de weg vervolgen maar wie de wandeling wil vergroten kan ook rechtdoor naar Ortho stappen waar je dan aan de kerk naar links gaat om dan verder aan het kruispunt de weg weer kan aansluiten op deze weg.Doe dit enkel als je de wandelkaart bij hebt als je niet voor verassingen wil komen te staan.

 

P8150850.JPG

Als alles vlot is verlopen zou je 90 minuten na de start dit beeld moeten zien en kom je dus weer aan in het dorp

P8150851.JPG

 

P8150852.JPG

Het is natuurlijk geen wedstrijd tegen de tijd en ieder gaat zijn eigen tempo.Het belangrijkste is dat je geniet van de wandelingen en de gezondheid zal er zeker ook positief op reageren.Voor de beginnende wandelaar is het beter 2 korte wandelingen dan één grote te volbrengen op enkele dagen en zodoende het lichaam laten aanpassen aan je sportieve prestaties .Investeer in een paar goede wandelschoenen ,een rugzakje en vooral een wandelkaart van de streek waar je op stap gaat.Enkele pleisters voor het geval van blaren mag je zeker ook niet vergeten .

Veel wandelplezier

Erik en Marina

 

 

 

10:35 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-05-12

bevers in Rendeux-Marcourt

Woensdagochtend kwam ik per toeval op het spoor van beveractiviteiten langs de ourtheoever.Het is niet mijn gewoonte langs de weg terug te gaan als ik van de bakker kom omdat het fiets en wandelpad een veel gezelliger en veiligere weg is maar die ochtend ging ik toch langs de rijbaan van Marcourt naar Rendeux.Halverwege zag ik plots dat er opvallend veel beschadeging was aan de onderkant van diverse bomen langs de oever.Dat er ook nog extra beweging aan de kant in de stroming was wekte mijn nieuwsgierigheid nog op .Helaas had ik geen fototoestel bij en toen ik eindelijk mijn Gsm fotoklaar had was het dier al weg en kon ik enkel een slechte foto maken op woensdag van de afgeknaagde bomen.Jammer genoeg moest ik die dag naar vlaanderen vertrekken en kon ik geen verdere opname maken.De enige redding voor verdere berichtgeving is De gids van Marcourt ,die ik onmiddellijk op de hoogte heb gebracht van de ontdekking.Die heeft zonder twijfelen zijn camera genomen en is op pad gegaan ,vandaar dat we al over beter beeldmateriaal beschikken.Helaas ,ook hij is er nog niet in geslaagd de dieren te fotograferen maar zal er waarschijnlijk één van de dagen wel in lukken.Op zijn foto is duidelijk te zien dat er wel degelijk bevers aan het werk zijn.Een verslag van de gids van marcourt en omgeving over bevers in de omgeving (2011)  van  Marcourt vind je via volgende link,
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.207047652672649... .
 

Photo 029.jpg

Hier is duidelijk te zien hoe de onderkant van de boomstammen is afgevreten dooe deze knagers..Delaatste jaren zijn meer en meer plaatsen met bevers te vinden en diverse beversites zijn op afgelegen plaatsen aan kleine zijriviertjes .Het is de eerste keer dat we ze ontdekken aan de oevers van de Ourthe waar momenteel zelfs veel stroming is en een redelijk hoge waterstand.

Photo 025.jpg

Ook hier weer duidelijk sporen van de bevertanden en wat dichter tegen de oever een vermoedelijk ingang naar het hol.De zwemmende bever die ik zag is vermoedelijk  verdwenen in een ingang onder water .

Photo 037.jpg

De gids had meer geluk dan ik want hij heeft een bever in actie kunnen vastleggen.
Onder moeilijke omstandigheden en met een engelengeduld blijft de gids voor Marcourt op post om elke beveractiviteit vast te  leggen .Hier is duidelijk ééntje aan het werk bij de verdere opbouw van het nest.Het is natuurlijk niet gemakkelijk ...deze diertjes te spotten en ook de plaats is erg gevaarlijk om dichterbij te geraken.Een voordeel is dat je hogerop zit waardoor de aanwezigheid van de fotograaf niet altijd zichtbaar is vanuit de dieren hun ooghoek.Hier zie je het diertje vlakbij de oever en de gids heeft alvast een nieuwe afspraak gemaakt met de beverfamilie,mischien binnenkort een familie bever portret .Wil je meer weten over de streek dan kunnen we volgende link van de FB pagina alvast aanbevelen
https://www.facebook.com/gidsvoormarcourtenomgeving Alvast bedankt Gids voor het doorzenden van de foto's en binnen enkele dagen kan ik ook weer beverspotten. Mijn GSM foto zet ik hier alvas ook even bij want daar is het allemaal mee begonnen

Foto's-0003.jpg

Foto's-0002.jpg

 

15:54 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |