26-11-12

Bonnerue wandeling 8

P6270156.JPGDeze keer nemen we jullie mee op stap met het kaartje van L'Ourthe superieure waarvan we een wandelstartpunt namen te Bonnerue ,een dorp gelegen in Mabompré,een deelgemeente van Houffalize (Lux.)Het is de tweede maal dat we hier wandelen met vertrekpunt aan de kerk van het dorp.De vorige keer was enkele jaren geleden maar de startplaats zat nog wel vers in het geheugen.Toen (2009)gingen  we langs wandelpad nr 9 ,het blauwe kruis (pont de Bonnerue)Het was een stralende dag met veel zon ,helaas deze keer hadden we minder geluk Een verslag van vorige keer vind je terug in onze alfabetische lijst of via deze link http://ardennengenot.skynetblogs.be/post/7083530/bonnerue .

We kozen wandeling nr 8 ,aangeduid door een groen kruis met de benaming Nabiselle' en "pont de suhet"

P8020460.JPGP8020461.JPG

 

 

 

 

Vanaf deze plaats vertrekken nog 3 andere wandelingen waarvan ééntje een groot stuk met de onze samengaat .Allemaal redelijk gemakkelijk en afstanden van 5 tot 9 kilometer

P8020463.JPG

Het merendeel van deze tocht loop je langs rustige verlaten wegen met veel natuur , bos en rust.

 

 

P8020466.JPG

Hier zorgde het kruisteken even voor verwarring want eigenlijk moet je hier links in gaan .Aan het einde van de wandeling kom je hier terug en volg je wel het kruis.Weer moeten we hier het nut van de aanschaf van een kaart  onderlijnen want als je het kaartje erbij neemt is alles duidelijk en kom je niet voor verassingen te staan.

 

 

P8020469.JPG

 

Het verhaal achter deze wandeling dateert uit de tweede wereldoorlog.Je loopt in de bossen en volgt hetzelfde spoor van de US troepen die op jacht waren achter de duitsers naar de enige overgebleven brug van de streek.

P8020471.JPG

Tot net voor deze plaatsaanduiding ging de wandelroute samen met nr7.Op die splitsing kan je nog beslissen de wandeling in te korten door rechts nr 7 aanduiding blauw wit blauw te volgen.

P8020473.JPGWie echter de tocht verder zet zal de beloning die deze streek aan natuurpracht te bieden heeft zeker weten te waarderen .Een wandeling van net 9 kilometer met de mogelijkheid de afdaling naar de brug en de prachtige rust en uitkijkpunten zullen nog lang als herinnering bijblijven.

En zo je kan zien is er her en der ook aan een rustplaatsje gedacht.Een zitje (ligje) voor twee met het geluid van het stromende water en dit alles omgeven door  prachtige natuur

 

P8020474.JPG

Het geluid hoor je er zo bij ,wanneer je even uitblaast op de bank en de Ourthe haar eeuwige weg verder zet.

P8020475.JPG

Na de rustplaats volgt de route naar boven via een goed begaanbare weg en kom je al snel uit het bos en loop de weg naar het punt waar de troepen destijds naar beneden de afdaling begonnen richting brug.

 

P8020476.JPG

Hier moet je dan links afdalen ,echter dit hoef je niet te doen .We willen meegeven dat het hier om een redelijk moeilijk begaanbare weg gaat en het een eindeloze (dik 15 minuten)afdaling is .Hou er ook rekening mee dat je terug via dezelfde weg naar dit punt moet komen .

 

P8020477.JPG

Telkens denk je dat je er bijna bent maar de werkelijheid is dat je helemaal tot beneden moet om de stenen brug te zien ,rechtsomkeren en klimmen om dan  terug de weg boven verder te zetten.

 

P8020478.JPG

En dit is dan het bruggetje.aan de overkant kan je nog wel even verder stappen maar daar staan geen gegevens meer van op onze kaart ,dus .......

 

P8020483.JPG

......dan maar weer naar boven

P8020488.JPG

en nog even genieten van de prachtige omgeving.Daar zal men ,toen in het voorjaar van 1945 zeker geen oog voor gehad hebben .

 

P8020490.JPG

eens weer boven gaat de weg vrij vlot en zonder enige moeilijkheidsgraad verder en vloeit wandeling nr.7 weer in onze route

 

P8020494.JPG

en we langzaam maar zeker weer in Bonnerue aankomen.Het weer zat niet te best mee en we raden aan deze wandelroute op een zonnige dag te volgen .Wij zijn er zeker van dat het een geslaagde wandeling zal zijn die je desgewenst kan aanpassen voor wie de afstand wil inkorten.Er is voldoende bos om even in de schaduw te vertoeven en een stralende hemel zal de streek in een mooier kleurtje brengen

Kijk ook eens op

http://www.ftlb.be/nl/attractions/fiche.php?avi_id=1505

http://www.ourthesuperieure.be/

Veel wandelplezier

Erik en Marina


 

16:36 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-11-12

Morresée.

Dit maal geen wandeling in de prov.Luxemburg maar we vertoeven  nabij het grensgebied  Namen - Luxemburg ,op enkele kilometers van Durbuy en Marche en Famenne op ongeveer 15 kilometer van ons vaste stekje.

P5260176.JPG

We bevinden ons te Heure ,een deelgemeente van Somme Leuze waar deze wandeling vanuit Morresée langs gaat.Je kan dus evengoed hier aan het info kantoor starten.Het is een vrij gemakkelijke wandeling over een afstand van 8 kilometer en met geen al te grote hoogte verschillen en goed begaanbare wegen.Volg de blauwe rechthoek en je komt evengoed aan de starplaats .Wij verkozen hier te starten omdat we gemakelijk konden parkeren en we op deze plaats de wandelkaart hadden aangeschaft .

 

P5260158.JPG

Vanaf het plein steek je de brug over en volg de blauwe ruit (wandeling nr.7) .Net over de brug volg je het weggetje naar links en wat verder steek je de national 929 over en volg je de weg richting Moressée.

 

P5260161.JPG

Zoals je ziet gaat deze wandeling over grotendeels verharde en rustige landelijke wegen

P5260163.JPG

en zowel de natuur als de bewoonde wereld zijn niet ver weg

P5260164.JPG

Soms moet je wel opletten dat je niet de verkeerde weg gaat volgen want ook hier ontbrak de markering en vertelde de kaart links de weg te vervolgen.

 

P5260166.JPG

Wie een stevige boswandeling wil maken komt hier bedrogen uit maar als een gezellige gezinswandeling kan je deze tocht als een aanrader beschrijven,zelfs voor wie minder goed kan stappen.

 

P5260168.JPG

Toch het vermelden waard is dat er in deze buurt tot 1939 zwavel en lood werd ontgonnen

P5260170.JPG

Op een warme zomerdag is deze afkoeling welkom

Het is één van de zeldzame momenten in de schaduw op deze tocht

P5260172.JPG

Ondanks het geringe hoogteverschil kan met toch regelmatig genieten van een prachtig verzicht en een prachtige omgeving.

P5260174.JPG

Langzaam maar zeker naderen we het einde van deze wandeltocht die ons na een kleine 8 kilometer terug tot het vertrekpunt brengt.

 

P5260175.JPG

Heure komt alweer in zicht en ons voornemen was alvast snel gemaakt,hier komen we terug om nog meer wandelingen van het kaartje te stappen

 

P5260157.JPG

Zo ,wij zijn aan het eindpunt gekomen en hopen alweer een steentje te kunnen bijdragen tot een geslaagde wandeluitstap of op zen minst een kijk /gevoel op de omgeving online te betekenen.Het kaartje met 12 redelijk korte wandelingen kan je hiet op het kantoortje tegen betaling bekomen.

Wil je meer

http://www.somme-leuze.be/loisirs/tourisme/syndicat-dinit... 

groetjes en tot binnenkort

Erik en Marina

 

 

13:40 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |