27-03-15

Mousny ,Les Cailloux de Mousny

Mousny -Ortho ;La Roche en Ardenne - België, te bereiken via de N834 vanuit La roche

Een prachtige wandeling die je start te Mousny maar ook kan samenvoegen met andere wandelingen van het wandelkaartje van de streek. Dit kan je vinden in het infokantoor rue de centre 11 Ortho of het kantoor te La Roche.Deze tocht start vanaf het dorp richting le cailloux waarna de afdaling naar de rivier en het natuurgebied volgt.

 

P7270388.JPG

 P7270415.JPG

DE wandeling kan je ook starten vanuit Ortho door wandeling 3 (blauwe kruis) te volgen tot aan de splitsing, zo bekom je meteen een wandeling van 10kilometer.Het is deze route die we zullen beschrijven We gaan vanuit Ortho een stuk langs de N843.

P7270389.JPG

Wat verder ga je links naast de baan de weg op ,je volgt nog steeds wandeling nr3 Verder op de weg kom je een kruispunt tegen waar we even de wandelroutes verlaten .Wandeling 3 gaat daar naar links terwijl wij even via een verbindingsweg naar nr 1 wandelen .Blijf rechtdoor volgen tot het einde van de weg.

P7270397.JPGP7270399.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het kruispunt gekomen ga je rechts en volg je de straat tot  je links de wandeling kan vervolgen via de weg .Als je op de juiste weg bent volg je reeds de wit-blauw-wit rechthoek en vind je wat verder Les blancs cailloux aan de rechter kant.

P7270400.JPGP7270403.JPG

  De legende wil dat het hier gaat om een versteende herder met zijn dieren Hij zou een steen naar een pelgrim geworpen hebben en deze had terug geworpen en de herder geraakt met  deze steenformatie als gevolg.In elk geval mag je hier even het pad verlaten of even uitrusten op het bankje.

 

P7270406.JPG

Daarna komt de afdaling .Tot nu was de wandeling vrij gemakkelijk maar vanaf hier moeten we waarschuwen dat zowel de afdaling als later de klim wel een beetje inspanning vergen.Met de kaart in de hand zal je zien dat wie niet tot beneden wil gaan hier naar links via de tegenovergestelde richting van nr. 2 naar het dorp kan gaan.Dan kom je wel niet aan het watervalletje .

 

P7270409.JPG

 Het is mooi en rustgevend maar wel gevaarlijk en soms glad.Hier moet je echt uitkijken hoe je gaat en waarop je stapt.

 

P7270412.JPG

Blijven afdalen tot aan de Ourthe  en een stukje blijven volgen.Wat verder begint het klimwerk dat soms wel heftig is maar het is de enige terugweg en zo bereik je na veel inspanning het dorp

P7270414.JPG

Dit is meteen het einde van wandeling nr 1 ,dus wie gestart is zoals wij in Ortho, moet een stukje meelopen met de start van nr1 tot aan het kruispunt waar je de nr1 het eerst tegenkwam .Zo ga je terug naar Ortho en kom je weer aan het kruispunt waar je nr 3 had verlaten.Wil je de wandeling nog langer maken volg daar dan nr3 het blauwe kruis verder naar rechts .Wij gingen gewoon rechtdoor naar Ortho langs dezelfde weg zoals we gestart waren.Nogmaals koop de kaart , zeker wanneerje routes wil samenvoegen zo kom je zeker terug bij je wagen

 

P7270398.JPG

We blikken terug op een mooie wandeling in een prachtige streek,voor niet ervaren wandelaars raden we aan de afdaling niet te doen en de weg naar Mousny te volgen net voor de afdaling. Voor de volledige wandeling voorzie stevige wandelschoenen en drank voor onderweg.

Groetjes

Erik en Marina

 

 

 

10:28 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-15

Bonsin nr8

P9211115.JPG

Afbeeldingsresultaat voor rolstoelsymboolwandeling mits hulp en afwijken bestaande route mogelijk Hou rekening met lichte hoogte veschillen van de omgeving We volgen de groene rechthoek

Bonsin ligt zowat op de grens van Famenne en Condroz Vlakbij de N63 die je verlaat ter hoogte van Mean neem je de N638 richting Chardeneux en Bonsin.De kaart van Somme-Leuze geeft daar 2 wandelingen die vrij kort en makkelijk te combineren zijn .Samen vormen ze een tocht van 11 km waarvan 6 km.voor rekening van wandeling nr. 8 "Bonsin "

Jammer genoeg waren die dag de weergoden ons niet zo goed gezind en mochten we ondanks andere voorspellingen genieten van een bewolkte ,koele en af en toe natte dag.Maar net zoals zoveel wandelaars gaat een planning altijd door ,weer of geen weer .Dit gaat jammer genoeg ten koste van het beeldmateriaal en eerlijk de ardennen moet je zien bij zonlicht.

P9211111.JPGP9211113.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling loopt grotendeels over asfaltwegen en de oude Romeinse steenweg zouden onze voorvaderen niet meer herkennen

 

P9211119.JPG

Bijna overal waar we liepen was de vernieuwing van de baan nog maar net achter de rug .Ook hier gaat het over verkeersarme wegen want veel bewoners zijn er niet in deze omgeving.

 

P9211120.JPG

Na een tweetal kilometer wil men de wandelaar het weiland laten inlopen maar als je daar geen zin in hebt hoef je dat ook niet te doen.Eerst hier naar beneden

P9211122.JPG

en dan eigenlijk zo goed als niet aangegeven verder door het weiland tot je weer de straat bereikt

P9211121.JPG

Je kan evengoed de weg blijven volgen tot het einde en sla dan linksaf en dan loop je op alweer vernieuwde rijbaan.Dit stuk maakt zelfs deel uit van een 80 km lange uitgestippelde autoroute die ook op de wandelkaart staat.

 

P9211124.JPG

Zo kom je langzaam maar zeker en zonder al teveel inspanning aan het hoogste punt van de streek. Mits wat hulp is deze tocht geschikt voor rolstoelen en kinderwagens .

 

P9211130.JPG

De afdaling zal je verder naar het dorp brengen en betekende ook het einde van de wandeling

P9211134.JPG

We blikken terug op een korte en gemakkelijke wandeling die ook als gezinswandeling kan omschreven worden.Mits niet langs het weiland te lopen kan men het ganse traject met rolstoel met begeleider of buggy afleggen .Hou wel rekening dat er voertuigen kunnen langskomen.Zoals steeds raden we aan een wandelkaart aan te schaffen .DIt kan o.a. in Heure http://www.sommeleuze.be/loisirs/tourisme/syndicat-diniti...

Wandelgroetjes

Erik en Marina 

 

 

 

 

10:27 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-15

Weris wandeling megalieten

    Wandeling geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

De wandeling van de megalieten ,dolmen ofwel grote stenen formaties die over een groot gebied in de streek van Weris en Oppagne te vinden zijn. Verschillende wandeltochten kan je volgen zoals circuit de pierres ,aangegeven door een blauw kruis (nr 10) die je brengt naar het graf van de duivel ofwel wandeling 8 en 9 aangegeven door een geel kruis ,le Mégalithes en fonds Wenin .De nr 8 is 6 km en geschikt voor rolstoelgebruikers  nr 9 gaat iets verder en is voor hen iets minder toegangkelijk en loopt over 8 km goed begaanbare wegen en geeft ook iets meer natuur.

 

IMG_0860.JPG

Afbeeldingsresultaat voor rolstoelsymboolWandeling geschikt voor rolstoelen en kinderwagens (2014)

Weris is gemakkelijk te bereiken via Barvaux en dan de N 841 en volg dan richting Weris (prov.luxemburg) tot net voor het centrum en probeer daar een plaatsje voor de wagen te vinden .

 

IMG_0863.JPG

Vanaf de start ga je over asfaltweg en ga je voorbij dit opvallend bouwwerk.

IMG_0862.JPGHier lopen de twee wandelingen Nog samen .Het enige verschil is dat er een nummertje is bijgeschreven dat verwijst naar wandeling 8=nr 1 en is meteen ook diegene geschikt voor rostoelen (6km) en wandeling 9 =nr 2  en ongeveer 8 km omdat die nog een lus maakt.Onze wandelkaart hadden we vroeger reeds aangeschaft in Durbuy (kaart pays d'ourthe et Aisne)en laat je wandelen in de streek van Barvaux ,Bomal , Durbuy-Grandhan, Villers-Ste-Gertrude en natuurlijk ook Weris.Vele van deze wandelingen kan je reeds terugvinden in onze alfabetische lijst. 21 tochten + nog enkele extra van Hotton en Erezée.

IMG_0867.JPGIMG_0870.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat verder ga je linksaf en zie je de eerste  grote stenenformatie Daarna deze weg gewoon blijven volgen tot het einde 

 

IMG_0873.JPG

 

IMG_0874.JPG

 

 Nog vlakbij de rijbaan met aan de overkant van de weg een ruime parking.Mischien een tip, voor wie minder goed te been is die kan de wagen hier op de parking zetten en de tocht van hieruit starten.Hier lopen de twee afstanden nog steeds samen en dat blijft zo tot na de oversteek van de N841

 

IMG_0879.JPG

Opvallend was dat er blijkbaar veel meer wandelaars aanwezig waren dan op de doorsnee wandeltochten in de ardennen.Blijkbaar hebben de dolmen een aantrekkingskracht

 

IMG_0881.JPG

Wat verder moet je de N841 overstekenen ben je onderweg naar de Dolmen d'Oppagne

 

IMG_0885.JPG

Hier is de kortste route zowat halverwege

 

IMG_0884.JPG

 

IMG_0892.JPG

Wat verder komt de splitsing waar rolstoel gebruikers nr 1 moeten volgen en voor wie wil inkorten is dit ook het moment om te beslissen of ze de 2 kilometer extra al dan niet verkiezen.Nr 2 gaat rechtdoor richting Wénin en maakt een lus en zal later in het centum van Wéris toekomen.

 

IMG_0893.JPG

 

IMG_0891.JPG

Wij blikken alvast terug op een mooie wandeling met toch wel wat bezienswaardigheden en zeer goed begaanbare wegen zonder al teveel inspanning .

Een aanrader voor diegene die minder goed te been zijn maar toch nog willen genieten van de buitenlucht en de natuur en het doet ons een plezier dat er ook eens aan rolstoelgebruikers gedacht is want we kunnen niet dikwijls een tocht voor hen online brengen.

Veel wandelplezier en graag tot een volgende

Erik en Marina.

http://www.weris-info.be/werisInl.html 

 

11:44 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |