20-10-15

Bourdon

We bevinden ons op enkele kilometers van Hotton (Prov.Lux.) waar we net naast de verbindingsweg tussen Marche-en-Famenne aan het kerkje van Bourdon een parkeerplaats en het vertrek van wandeling nr.15 beschrijven.

IMG_0767.JPG

Ondanks dat het een korte wandeltocht betreft loopt ze met haar 6 km langsheen Verdenne en Marenne en voorbij de steengroeve.De route is een beetje anders dan op de oude wandelkaart staat en loopt via een nieuwe asfaltweg over de vernieuwde brug 

IMG_0771.JPG

Eens aan de overkant van de spoorweg loopt de route verder naast het spoor , wat verder verlaat je de verharde weg en klim je via een bosweg richting Verdenne.

IMG_0773.JPG

Het hoogte verschil maakt de wandeling wel zwaarder maar hoe hoger des te mooier het uitzicht en dat is hier ook van toepassing.

IMG_0774.JPG

Ook hier weer duidelijk veel natuur aanwezig en een prachtig uitzicht

IMG_0777.JPGIMG_0778.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Boven gekomen ga je langs het plaatsje Verdenne waar we reeds andere wandeltochten van beschreven .Hier loop je langs de asfaltweg verder richting Marenne   

IMG_0783.JPG

Aan het kruispunt bevind zich restaurant le pieds dans les plat ,daar sla je links af richting steengroef en wat verder kan je weer linksaf ofwel de weg inkorten door via de woonwijk verder te dalen .Gebruik dan wel de wandelkaart ,anders maak je misschien wel een omweg .

IMG_0785.JPG

Volg je de gewone wandelweg dan loop je eerst via de autoweg en wat verder langs een stuk weiland door het gras.

IMG_0787.JPG

Al bij al een mooie lus-wandeling waarbij je rekening moet houden met een klimmende start en een dalend einde.Goed begaanbare wegen en enkele mooie vergezichten .Een traject van 6 km met enkele rustbanken onderweg en de weg aangeven  door een  blauwe ruit .

Alvast veel wandelpret en graag tot een volgende

Erik en Marina

15:55 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-15

Eprave - les Bergeronnettes

IMG_1136.JPG

 We bevinden ons op een boogscheut van Rochefort (prov. Namen) en aan de andere kant Lessive waar we te Eprave starten aan de kerk 'Saint Martin'.   

Hier vertrekken 2 wandelingen waarvan ééntje aangeduid door een groen kruis onder de benaming Les Bergeronnettes.Deze wandeltocht loop over een heuvelachtig landschap met een afstand van ongeveer 10 km.Tijdens de wandelroute kruis je tweemaal  de Ravel en de N911.

 

 IMG_1137.JPG

Net voor de oude molens slaan we links af en gaat de route nog een tijdje via de gewone wegen .Nadat je de Ravel achter je gelaten hebt zul je opmerken dat de natuur steeds meer de overhand neemt.

 

IMG_1141.JPG

De ganse tocht gaat verder via redelijk goede begaanbare wegen al dan niet verhard en veelal door of langs bebost gebied.

 

IMG_1142.JPG

Aan het einde van de bosweg ( we vermoeden bois de Famenne) sla je rechts af en volg een stukje de N911.Dit is wel een redelijk drukke weg en geeft de wandelaar weinig bescherming.

 

IMG_1144.JPG

Even verder moet je de baan oversteken en kom je aan een rustige parking waar de nodige banken en zelfs BBQ mogelijkheden zijn voorzien. Dit is de enige plaats  waar je even kan uitrusten .

 

IMG_1145.JPG

Na de rust begin je aan de terugweg door de weg te volgen die je even later weer langs de drukke N911 zal brengen.Daar ga je rechtsaf om wat verder de baan over te steken zodat je voorbij de kasteelingang opnieuw via een rustig bosweg de tocht in veiligheid kan vervolgen.

IMG_1147.JPG

Eens je de Ravel weer kruist begin je aan de laatste km.en hopen we dat je net als wij terugblikt op een mooie wandeltocht.

 

IMG_1133.JPG

Deze wandeling en nog vele andere mooie tochten vonden we terug op de wandelkaart - Rochefort et ses villages

Graag tot een volgende keer

             Erik en Marina

 

 

 

 

16:46 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-15

Aye - Houx

Het is de derde maal dat we vanaf deze locatie een tocht beschrijven.In onze Alfabetische lijst staat reeds een link van wandeling Aye-Jolibois die we in 2010 beschreven en daarin ook een verwijzing naar ééntje van Adeps.Ook deze tocht start in hetzelfde dorpje ,vlakbij Marche en Famenne.Weer maakten we gebruik van de ruime parking aan de kerk.

 

P5171206.JPG

P5171215.JPGNog even vermelden dat je deze wandeling eveneens te Humain kan starten.Op de wandelkaart van Marche-en-Famenne staat deze route vermeld onder nr11 aangeduid door de rode driehoek met de naam, Houx.De afstand bedraagt ongeveer 9 km. De wegen zijn deels verhard en deels zanderig. Doorgaans goed begaanbaar maar op sommige plaatsen slecht aangegeven. Goed opletten is de boodschap en een wandelkaart is ook hier geen overbodige luxe.

P5171210.JPG

We spreken hier over een vrij gemakkelijke ,mooie wandeling met niet noemenswaardig hoogteverschil .

Vanaf de kerk loopt het eerste stuk via de gewone straten ,samen met wandeling 10 tot net voorbij het Kerkhof

P5171212.JPGP5171214.JPG

  Daar sla je naar rechts deze half verharde weg op.Iets verder volg je de straat tot deze een bocht neemt.Hier moet je niet meedraaien met de baan ,wel door het open hek gaan en volg je de zandweg .Dit lijkt op privaat domein door het grote ijzeren hek, maar eigenlijk is het een verbindings weg naar Humain . Daar ontdek je deze overdekte rustplaats waar je eveneens kan P5171219.JPGgenieten van het prachtig uitzicht over de omgeving.Daarna loopt de route  via de zandweg ,door het bos tot wat verder (goed opletten) men rechts ,via de bosweg Humain bereikt.Indien je de afslag mist is er niets aan de hand.Aan het eind van de weg ga je naar rechts,volg de straat naar het centrum tot  net voorbij de kerk en je bent alweer op de juiste omloop.Vanaf dan is het steeds via de asfaltweg blijven volgen richting Aye

P5171220.JPG

De zandweg die door het bos loopt kan na een lange regenperiode wel drassig zijn.De ervaring leerde ons dat meestal wel een oplossing naast de weg te vinden is om de voeten droog te houden.

 

P5171222.JPG

Het grote verschil ,de terugweg naar Aye.Hier vind je dan weer geen verkoeling meer bij zeer zonnig weer.

 

P5171223.JPG

Als we deze wandeling beoordelen mogen we stellen een mooie ,gemakkelijke wandeling met toch wel enkele bijzondere plekjes .Enige minpuntje is dat de bordjes soms een beetje ongelukkig hangen en men aandachtig moet zijn .

Alvast veel wandelplezier en hopelijk kan ardennengenot hier een nuttige informatiebron betekenen.

groetjes

Erik en Marina

 

 http://www.tourisme-marche-nassogne.be/

 

15:57 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-15

ADEPS Cheoux 24 mei

 

 CHeoux-Rendeux24 mei

Het was een stralende zondag 24 mei en dat hadden blijkbaar velen opgemerkt aangezien de talrijke deelnemers.Wat ons opviel was dat er zich ook veel vlaamstalige en Nederlanders onder de wandelaars bevonden.Een groot stuk van de wandeling volgde de bestaande RD8 van de wandelkaart maar er werd ook regelmatig afgeweken van de bestaande route en dat maakt Adeps wandeltochten zo bijzonder.Wel een beetje bergop maar meestal langs goede wegen en de lange afstand ging richting Hodister.Wij tonen alvast enkele beelden van deze wandeling

IMG_1040.JPG

IMG_1042.JPG

IMG_1046.JPG

IMG_1050.JPG

IMG_1051.JPG

IMG_1054.JPG

IMG_1055.JPG

IMG_1056.JPG

IMG_1061.JPG

Nog een beetje info over Adeps wandeltochten

Onder de benaming points verts kan je gratis ,na inschrijving deelnemen en vrij op eigen tempo wandelen langs vooraf aangeduide routes.Vrije keuze tussen 5,10,15 of 20 km ,die worden weergegeven door gekleurde pijlen.Deze afpijling is slechts één dag aanwezig dus je kan de tocht enkel op de aangekondigde dag maken.Meestal gaan de wandelingen door op zon en feestdagen en kan je vrij starten tot 14à15 uur Er is elk weekend wel ergens in de buurt een tocht.

Je kan ook aansluiten voor één euro per jaar en eveneens laten afstempelen in je bestaande clubboekje of het boekje van points verts.Iedereen mag deelnemen..De wandelkalender kan je volgen via onderstaande link

http://www.adeps.be/index.php?id=5945

Ook is er een wandelkalender in agenda vorm verkrijgbaar

 

IMG_1047.JPG

Voorbeeld ,5,10,15 en 20 km. De groene pijl is voor alle afstanden samen.Ter informatie :de blauwe rechthoek is de wandeling rd8 voor wandelroutes met kaart van Rendeux .

Eén van de voordelen van deze wandeltochten is dat ze regelmatig afwijken van bestaande wandelroutes zodat men eens ongestraft op het anders "verboden " gebied mag lopen.De ardennen langs een andere kant gezien dus.

 

meer info :

http://www.adeps.be/

https://www.facebook.com/#!/pages/Points-verts-Adeps/1091...

http://www.adeps.be/index.php?id=5945

 

Wandelgroetjes

Erik en Marina

 

09:51 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-15

Rochefort - Chapelle du Maquis

Rochefort - Chapelle du Maquis 7 km licht heuvelachtig- gemakkelijk-

IMG_0790.JPG

IMG_0805.JPGWe hadden het er eerder al gemeld dat we vaker de Provincie Namen bezochten en we naast de kaart van Houyet en Somme Leuze ook op stap gingen met onze laatste aanwinst ,nl de kaart van Rochefort. Deze omgeving  hebben  we eigenlijk meer leren kennen door een wandeling van Adeps "wandeling Laloux" die je in onze lijst onder Adeps kan terugvinden. En om het allemaal super gemakkelijk te maken start deze wandeling vlakbij het info-kantoor, Rue de Behogne te Rochefort.We spreken hier over een gemakkelijke wandeling die loopt over 7 km.goed begaanbare wegen .

 

IMG_0791.JPG

 IMG_0792.JPG

Het eerste stuk loopt via de oude spoorweg, nu een prachtige fiets en wandelroute (Ravel) die een verbinding maakt tussen Jemelle-Rochefort-Houyet. Jaren geleden hebben we de ganse Ravel gedaan . Eén auto hadden we in Houyet achtergelaten en met de andere naar Rochefort gereden om vandaar te voet terug naar Houyet te gaan .Ook dat is een mooie tocht ,steeds op goede weg en ook als fietstocht een aanrader.

Volg de geel-wit geel afpijling die je verder door het glooiende landschap zal leiden .Je loopt nog een tijd evenwijdig met de ravel,daarna sla je linksaf op de asfaltweg en wat verder nog eens naar links

 

IMG_0793.JPG

Hier passeer je het prachtige kasteel en wat verder net naast de weg de Chapelle du Maquis

IMG_0795.JPGIMG_0796.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0797.JPG

Vanaf hier is de weg niet meer verhard en lopen we over zanderige bosgrond. Met een afwisseling van bos en open gebied gaat de weg verder net naast de bosrand.Wat verder aan de kruising gaat de tocht ,samen met een andere  wandeling net naast rivier "Le Lomme " terug richting Rochefort.

 

IMG_0800.JPG

Voor sommige misschien een beetje saaie terugweg want deze weg moet je wel blijven volgen tot je terug naast de Ravel beland.Wij konden alvast nog genieten van de rust en de mooie lokatie.

 

IMG_0805.JPG

Kort samengevat was dit een mooie, gemakkelijke gezinswandeling van ongeveer 7  km. Ook voor onervaren wandelaars en eventueel een kinderbuggie zou geen probleem mogen opleveren.Nog even meegeven dat mits gebruik van de kaart het mogelijk is routes te combineren en men de Ravel als verbindingsweg kan gebruiken.Als je de kaart bekijk zijn er oneindig veel mogelijkheden .

Prettig wandeling

Erik en Marina

 

 

 

 

 

 

 

15:14 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-15

Celles

Laten we meteen duidelijkheid scheppen over de plaats Celles want anders zouden we naar een verkeerde lokatie verwijzen .Het gaat hier wel degelijk om het plaatsje in de provincie Namen .Ook Henegouwen heeft een gelijknamige gemeente,maar wij bevinden ons in een deelgemeente van Houyet met een wandelkaart die we al jaren bezitten maar waar we nog maar twee maal mee op stap geweest zijn .De vorige is al wel enkele jaren geleden nl. Chemin de Crois die terug te vinden is in onze alfabetische lijst onder het dorpje Hour.Celles kan je best te bereiken langs de E411  afrit Dinant N97 .Zo kom je in één van de mooiste dorpen van wallonië ,prachtig gelegen als een verdoken vallei tussen de heuvels.

 

IMG_0704.JPG

Onmiddellijk valt het oog op de prachtige kerk en vooraan vind je een gezellig plaatsje met enkele terrasjes en vandaar kan je ook de eerste aanwijzingen voor deze tocht terug vinden

 

IMG_0708.JPG

we volgen gedurende een 8 tal km. promenade de Notre-Dame de Foy. Deze wandeling brengt de wandelaar naar mooie uitzichtpunten langsheen en door bosrijk gebied maar evengoed gewone autowegen .Hou wel rekening met regelmatig hoogte verschil en wie wil kan de wandeling een kilometer korter maken door ter hoogte van Boiseille de pijl richting par raccourci te volgen

 

IMG_0711.JPG

Deels stap je via asfaltweg maar ook delen over zanderige boswegen.

 

IMG_0713.JPG

Ook hier kan je mits in het bezit van de wandelkaart naar hartelust verschillende wandelingen samenvoegen . Je kan ook eventueel als daguitstap na deze tocht  eens halt houden in Dinant .Vanuit Celles is het slechts enkele kilometers rijden.

IMG_0714.JPG

 Ondanks we nog wel meer dan 10 km verwijderd zijn van de franse grens zie je in de verte de sporen van een kerncentrale net over de landsgrens.2 witte pluimen tekenen de horizon.

IMG_0717.JPGWe bevinden ons nu op het plaatsje Boisseille en het is op dit punt dat je de keuze qua afstand kan maken.De kortere route gaat evenwijdig naast de N97 en de andere loopt richting Foy-Notre-Dame en zal later de N97 oversteken .Aan de ferme de Mahenne komen de twee afstanden weer samen en vervolgen hun terugweg naar Celles.

 

 

IMG_0724.JPG

Eens in het dorp aangekomen loop je het huis onderdoor en sla dan af naar rechts. Blijf de weg volgen en steek via de brug de N97 over ,zo kom je langs de boerderij , wat verder ga je weer naar rechts .Beide wandelafstanden lopen weer samen en je kan nog genieten van de prachtige omgeving.

IMG_0733.JPG

Het merendeel van onze wandelverslagen zijn van wandelkaarten in de prov.Luxemburg.Af en toe gaan we eens in het Luikse maar de laatste tijd gaan we ook regelmatig op stap in de Provincie Namen.Zoals je hier kan zien heeft ook deze provincie prachtige plaatsen om eens een uitstap te maken.

IMG_0738.JPG

Deze wandelingen vonden we op het kaartje van Houyet (vallée de la lesse)Ondertussen hebben we ook de kaart van Rochefort in gebruik, daar gaan we één van de volgende berichten zeker op terugkomen. Ook hier moeten afsluiten en deze wandeling als een aanrader beschrijven ,goed aangeven en goed begaanbare wegen .Een tocht met een beetje hellingen maar evenzeer een speciale sfeer en achteraf hebben we nog kunnen nagenieten op het terrasje beneden het pleintje voor de kerk .

alweer bedankt voor je bezoekje

en graag tot een volgende

Erik en Marina

 

 Nuttige link voor meer info enwandelkaart

http://www.valdelesse.be/start.php?lang=nl&rub=2&...

17:52 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-15

Mousny ,Les Cailloux de Mousny

Mousny -Ortho ;La Roche en Ardenne - België, te bereiken via de N834 vanuit La roche

Een prachtige wandeling die je start te Mousny maar ook kan samenvoegen met andere wandelingen van het wandelkaartje van de streek. Dit kan je vinden in het infokantoor rue de centre 11 Ortho of het kantoor te La Roche.Deze tocht start vanaf het dorp richting le cailloux waarna de afdaling naar de rivier en het natuurgebied volgt.

 

P7270388.JPG

 P7270415.JPG

DE wandeling kan je ook starten vanuit Ortho door wandeling 3 (blauwe kruis) te volgen tot aan de splitsing, zo bekom je meteen een wandeling van 10kilometer.Het is deze route die we zullen beschrijven We gaan vanuit Ortho een stuk langs de N843.

P7270389.JPG

Wat verder ga je links naast de baan de weg op ,je volgt nog steeds wandeling nr3 Verder op de weg kom je een kruispunt tegen waar we even de wandelroutes verlaten .Wandeling 3 gaat daar naar links terwijl wij even via een verbindingsweg naar nr 1 wandelen .Blijf rechtdoor volgen tot het einde van de weg.

P7270397.JPGP7270399.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het kruispunt gekomen ga je rechts en volg je de straat tot  je links de wandeling kan vervolgen via de weg .Als je op de juiste weg bent volg je reeds de wit-blauw-wit rechthoek en vind je wat verder Les blancs cailloux aan de rechter kant.

P7270400.JPGP7270403.JPG

  De legende wil dat het hier gaat om een versteende herder met zijn dieren Hij zou een steen naar een pelgrim geworpen hebben en deze had terug geworpen en de herder geraakt met  deze steenformatie als gevolg.In elk geval mag je hier even het pad verlaten of even uitrusten op het bankje.

 

P7270406.JPG

Daarna komt de afdaling .Tot nu was de wandeling vrij gemakkelijk maar vanaf hier moeten we waarschuwen dat zowel de afdaling als later de klim wel een beetje inspanning vergen.Met de kaart in de hand zal je zien dat wie niet tot beneden wil gaan hier naar links via de tegenovergestelde richting van nr. 2 naar het dorp kan gaan.Dan kom je wel niet aan het watervalletje .

 

P7270409.JPG

 Het is mooi en rustgevend maar wel gevaarlijk en soms glad.Hier moet je echt uitkijken hoe je gaat en waarop je stapt.

 

P7270412.JPG

Blijven afdalen tot aan de Ourthe  en een stukje blijven volgen.Wat verder begint het klimwerk dat soms wel heftig is maar het is de enige terugweg en zo bereik je na veel inspanning het dorp

P7270414.JPG

Dit is meteen het einde van wandeling nr 1 ,dus wie gestart is zoals wij in Ortho, moet een stukje meelopen met de start van nr1 tot aan het kruispunt waar je de nr1 het eerst tegenkwam .Zo ga je terug naar Ortho en kom je weer aan het kruispunt waar je nr 3 had verlaten.Wil je de wandeling nog langer maken volg daar dan nr3 het blauwe kruis verder naar rechts .Wij gingen gewoon rechtdoor naar Ortho langs dezelfde weg zoals we gestart waren.Nogmaals koop de kaart , zeker wanneerje routes wil samenvoegen zo kom je zeker terug bij je wagen

 

P7270398.JPG

We blikken terug op een mooie wandeling in een prachtige streek,voor niet ervaren wandelaars raden we aan de afdaling niet te doen en de weg naar Mousny te volgen net voor de afdaling. Voor de volledige wandeling voorzie stevige wandelschoenen en drank voor onderweg.

Groetjes

Erik en Marina

 

 

 

10:28 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-15

Bonsin nr8

P9211115.JPG

Afbeeldingsresultaat voor rolstoelsymboolwandeling mits hulp en afwijken bestaande route mogelijk Hou rekening met lichte hoogte veschillen van de omgeving We volgen de groene rechthoek

Bonsin ligt zowat op de grens van Famenne en Condroz Vlakbij de N63 die je verlaat ter hoogte van Mean neem je de N638 richting Chardeneux en Bonsin.De kaart van Somme-Leuze geeft daar 2 wandelingen die vrij kort en makkelijk te combineren zijn .Samen vormen ze een tocht van 11 km waarvan 6 km.voor rekening van wandeling nr. 8 "Bonsin "

Jammer genoeg waren die dag de weergoden ons niet zo goed gezind en mochten we ondanks andere voorspellingen genieten van een bewolkte ,koele en af en toe natte dag.Maar net zoals zoveel wandelaars gaat een planning altijd door ,weer of geen weer .Dit gaat jammer genoeg ten koste van het beeldmateriaal en eerlijk de ardennen moet je zien bij zonlicht.

P9211111.JPGP9211113.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling loopt grotendeels over asfaltwegen en de oude Romeinse steenweg zouden onze voorvaderen niet meer herkennen

 

P9211119.JPG

Bijna overal waar we liepen was de vernieuwing van de baan nog maar net achter de rug .Ook hier gaat het over verkeersarme wegen want veel bewoners zijn er niet in deze omgeving.

 

P9211120.JPG

Na een tweetal kilometer wil men de wandelaar het weiland laten inlopen maar als je daar geen zin in hebt hoef je dat ook niet te doen.Eerst hier naar beneden

P9211122.JPG

en dan eigenlijk zo goed als niet aangegeven verder door het weiland tot je weer de straat bereikt

P9211121.JPG

Je kan evengoed de weg blijven volgen tot het einde en sla dan linksaf en dan loop je op alweer vernieuwde rijbaan.Dit stuk maakt zelfs deel uit van een 80 km lange uitgestippelde autoroute die ook op de wandelkaart staat.

 

P9211124.JPG

Zo kom je langzaam maar zeker en zonder al teveel inspanning aan het hoogste punt van de streek. Mits wat hulp is deze tocht geschikt voor rolstoelen en kinderwagens .

 

P9211130.JPG

De afdaling zal je verder naar het dorp brengen en betekende ook het einde van de wandeling

P9211134.JPG

We blikken terug op een korte en gemakkelijke wandeling die ook als gezinswandeling kan omschreven worden.Mits niet langs het weiland te lopen kan men het ganse traject met rolstoel met begeleider of buggy afleggen .Hou wel rekening dat er voertuigen kunnen langskomen.Zoals steeds raden we aan een wandelkaart aan te schaffen .DIt kan o.a. in Heure http://www.sommeleuze.be/loisirs/tourisme/syndicat-diniti...

Wandelgroetjes

Erik en Marina 

 

 

 

 

10:27 Gepost door Erik en Marina | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |